Tagadhatatlanul magabiztossággal tölt el minket, amikor jól áll a hajunk. Amikor viszont hajunk száraz, fénytelen vagy épp töredezik, az igazán meggátolhat minket abban, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. De vajon nyújthat-e segítséget ez a különleges olaj?

A hajvesztés

Ha hajvesztésről van szó, ez a különleges olaj sem egy bombabiztos megoldás. Kutatások szerint viszont a széleskörű hatásai enyhíthetnek ennek a gyakori betegségnek a tünetein. Az olaj emellett többféle tápanyagot is tartalmaz, melyek segíthetnek egy erős és egészséges hajkorona fenntartásában.

 

Egy különleges olaj a hajunk és fejbőrünk védelméért

Ez a különleges olaj telis-tele van aminosavakkal, zsírsavakkal és antioxidánsokkal – mind elengedhetetlen az egészséges haj eléréséért. Segítheti emellett azon olajok termelését, melyek védik és ápolják a hajat és a fejbőrt.

Aminosavak

Az olaj gazdag aminosavakban – ezek az alapkövei azon proteineknek, melyek a haj és a hajhagymák erősödéséért is felelnek. A hajunk nagyjából 88%-a keratinból áll, egy olyan fehérjéből, ami 18 különböző aminosavból épül fel. Fontos szerepük van az aminosavaknak továbbá a vörösvérsejt-termelésben is, ami azért lényeges, mert a vörösvérsejtek szállítják a különféle tápanyagokat és az oxigént a hajhagymáinkba.

Zsírsavak

A népszerű zsírsavak közé tartoznak például az Omega-3 és az Omega-6 zsírsavak, ezeket előszeretettel teszik a gyártók hajnövekedést elősegítő étrend-kiegészítőkbe is. Mivel a testünk magától nem állítja elő ezeket a zsírsavakat, így nekünk kell külső forrásokból beszereznünk őket – az olaj egy igen gazdag forrás erre a célra. Egy kulcsfontosságú Omega-6 zsírsav az olajban a Gamma-linolénsav (GLA). Ez a bizonyos GLA pedig méltó ellenfélnek bizonyul a hajvesztés ellen. Kutatók szerint ez azért lehet, mivel a GLA serkenti a véráramlást a fejbőrben.

Antioxidánsok

Ezek mellett ez a különleges olaj antioxidánsok egy hosszú listáját is tartalmazza, ilyen például az E-vitamin, A-vitamin, a kalcium és a magnézium. Az antioxidánsok veszik fel a harcot a testünkben a szabadgyökökkel, melyek okozhatnak hajhullást. Kutatások bizonyították, hogy az antioxidánsok ezen kívül segítenek megőrizni a haj fényességét és élénkségét.

A faggyútermelés

Az olaj egyik hatóanyaga szerepet játszhat a faggyútermelésünk szabályozásában is. A faggyú különböző olajok összessége, mely védi és zsírral látja el hajunkat és bőrünket is. A faggyúmirigyeink körülölelik a hajhagymáinkat, ahol ezekkel a természetes olajokkal hidratáltan és egészségesen tartják hajunkat és fejbőrünket.

A gyulladások

Gyakran köthető a hajvesztéshez valamilyen gyulladás, például a férfiaknál előforduló mintakövető kopaszodás és egyéb típusú hajritkulások, illetve központi szerepet játszik az olyan bőrbetegségek esetében, mint például az ekcéma. Az ekcéma előfordulhat fejbőrön is, hámlást, foltokat és irritációt idézhet elő.

Tanulmányok szerint ennek az olajnak a gyulladáscsökkentő hatása is megfigyelhető. Az olaj hatóanyaga segíthet a túlzott immunreakciók lecsökkentésében, így csökkentve a gyulladást. Bár ezen a téren még szükség van további kutatásokra, az már kijelenthető, hogy ez a mechanizmus egy erőteljes válasz lehetne a hajhullásra, és egyéb fejbőrt érintő bőrbetegségekre.

A stressz

Volt már olyan, hogy orvoshoz ment egy fura, de huzamos ideig fennálló egészségügyi problémával és azt a választ kapta, hogy valószínűleg a stressz az okozója? A stressz rengeteg különböző problémát okozhat a testben, ezek közé tartoznak nemkívánatos bőrbetegségek és a hajvesztés is. A mai rohanó világunkban a feszültségkezelés olykor igen kilátástalan feladatnak tűnhet.

Kutatások szerint az olaj egyik hatóanyaga sikeresen tudja kezelni a feszültséget és a szorongást is. Egy tanulmányban még arra is rájöttek a kutatók, hogy ez az agy olyan területein változtatott a véráramlás mértékén, melyek a szorongásos reakciókért felelnek. Bár nem tudja kifizetni a telefonszámlánkat és a főnökeinkkel sem tud leülni egy kávéra a több szabadság reményében, mégis segíthet az életünkben előforduló különböző forrásokból származó stressz kezelésében – ami nyilvánvalóan vezethet egészségesebb bőrhöz, és még több olyan naphoz, amelyeken büszkék lehetünk a frizuránkra.