Voltak már olyan napjai amikor minden egy kicsit nehezebbnek tűnt? Elhagyja a kulcsait, majd a pénztárcáját is. Letörtnek és fáradtnak érzi magát, nem tud koncentrálni a munkahelyén vagy az iskolában. Sokunknak, míg ezek gyakori jelenségek, az ADHD-val rendelkező embereknek ezek minden nap kihívást jelenthetnek.
Segíthet ez a különleges olaj az ADHD-n?

 

Mi is az ADHD?


Az ADHD magyarra fordítva figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar. Az amerikai állami lelki betegségekkel foglalkozó intézet (The National Institute of Mental Health) így definiálja: “Egy agyi rendellenesség melynek jelei az állandóan visszatérő figyelemhiány és/vagy impulzív hiperaktivitás, mely a szervezet működését és fejlődését gátolja.”
Míg az ADHD pontos okai nem ismertek, genetikai és környezeti rizikófaktorok kombinációja hatással lehet a kialakulására. Szervezeti szinten, az ADHD-s emberek kulcskülönbségeket mutathatnak az agy bizonyos területein. Több tanulmány szerint az ingerületátvivő dopaminok működési rendellenessége is szerepet játszik.
Az ADHD-nak három fő fajtája van: figyelemhiányos típus, hiperaktív típus, és a kombinált típus. Mindhárom típus más tüneteket mutat, ennek ellenére mindegyik negatív hatással van az életminőségre.
Az ADHD tünetei.
Az ADHD-t a végrehajtó funkció több problémája karakterizálja. Az ADHD-val élő embereknek gyakran van problémájuk a koncentrációval és érzelmeik kordában tartásával.
A figyelemhiányos ADHD-t gyakran ADD-nek (Figyelemhiány-zavar) is hívják, mivel a hiperaktivitás nincs jelen. Ez a variáns gyakoribb lányoknál és nőknél. A tünetek között szerepel:
– Koncentrációs nehézség, könnyű elterelni a figyelmet
– Nehezen marad rendezett
– Feledékenység
– Gyakran hagy el dolgokat
– Rossz időbeosztás
A hiperaktív ADHD gyakoribb fiúknál és férfiaknál. A tünetek között szerepel:
– Nyugtalanság és kényszermozgások
– Rossz impulzusirányítás
– Túl sok beszéd és mások megzavarás
– Idegesség
– Csökkent veszélyérzet
A kombinált ADHD-val rendelkező emberek mind a figyelemhiányos, mind a hiperaktív típus tüneteit mutatják.
Az ADHD gyakran okoz problémát az iskolában vagy a munkahelyen. A rendellenesség akadályozhatja a szakmai célokat, és negatívan hathat a személyes kapcsolatokra. Ez alacsony önbecsüléshez és depresszióhoz vezethet. Igazság szerint az ADHD gyakran egyéb rendellenességekkel együtt lép fel. Gyakori társbetegségek a hangulatingadozás, a szorongás, különböző anyagfüggőségek és a tanulási zavarok. Ezen betegségek tovább ronthatják az ADHD tüneteit, így egy kegyetlen és demoralizáló körforgás jön létre.

Diagnózis és kezelés:
Az ADHD-t már gyakran gyermekkorban diagnosztizálják, a tünetek pedig már óvodás korban is megjelenhetnek. Ezzel együtt azonban sok embert csak felnőttkorban diagnosztizálnak. Az ADHD késői diagnózisa gyakoribb a figyelemhiányos típusnál, hiszen a hiperaktivitás hiánya kevésbé teszi a tüneteket észrevehetővé.
Az ADHD-t gyakran stimuláló gyógyszerekkel kezelik, mint például metilfenidáttal (Ritalin, Concerta) és amfetaminokkal (Adderall, Dexedrin, Vyvanse) Paradox módon sok ADHD-s tapasztalt nyugtató hatást ezektől a stimulánsoktól. Ennek ellenére a pontos kezelés menete ismeretlen. Mivel növelik a dopaminszintet, a stimuláló gyógyszerek lehet hogy dopaminergikus rendellenességet okoznak, melyeknek lehet, hogy közük van az ADHD-hoz.
Sajnos azonban ezek a gyógyszerek függőséget okoznak. Nemkívánatos mellékhatásaik is vannak. A páciensek inszomniát, izom merevséget és szorongást tapasztalhatnak, illetve ritka esetekben magas vérnyomást.

Az olaj jótékony hatásai az ADHD-ra.
Míg elsődleges tanulmány nem született az ADHD-re gyakorolt hatásáról, másodlagos kutatások szerint hatásos lehet a rendellenesség tüneteinek enyhítésében. A standard ADHD gyógyszerek mellékhatásait, pl. az inszomniát is enyhíti.
Emlékezzen azonban, hogy mindig beszéljen az orvosával mielőtt egy új kezelést kezdene vagy ezt a különleges olajat más gyógyszerekkel kombinálná!

ADHD és a szorongás:
Az ADHD-val rendelkező felnőttek 50%-a és a gyerekek 30%-a szorongástól is szenved. A szorongás súlyosbíthatja az ADHD bizonyos tüneteit, például a nyugtalanságot és a koncentrációs nehézségeket. A figyelemhiány és az impulzivitás miatt a szociális interakciók kihívást jelenthetnek, ez pedig stresszhez és alacsony önbecsüléshez vezet. Így tehát az ADHD-tól és az általános vagy szociális szorongástól is szenvedők túlterheltnek érezhetik magukat—tünetek tökéletes vihara által bombázva.
Ez a különleges olaj menedéket adhat a vihar elől. Egy 2015-ös tanulmány szerint a szociális szorongásban (SAD-ban) szenvedők megnövekedett negatív önértékelést mutatnak, ha nyilvánosan kell beszélniük. Azonban, ha ezt a különleges olajat fogyasztották, ez a növekedés majdnem megszűnt.
Egy másik tanulmány szerint ez az olaj biztonságos és hatékony módja volt egy 10 éves poszttraumás stressz zavarban szenvedő kislány kezelésében. Mivel az ADHD már gyermekkorban is feltűnhet, fontos kiemelni, hogy a tanulmány a gyermekgyógyászati hatást is vizsgálta. Ennek ellenére ez az egyetlen ilyen tanulmány. Ha ADHD-ban szenvedő gyermeke van, konzultáljon gyermeke orvosával mielőtt ezt a különleges olajat beadná neki.

Az ADHD és a rossz alvás:
Sok ADHD-s ember nehezen alszik éjjelente. Egy tanulmány szerint az alanyok 67%-a szenvedett az inszomnia valamely formájától. Ezen kapcsolat igazi oka tisztázatlan, de több faktor is szerepet játszhat az álmatlan éjszakákban.
Először is, az inszomnia gyakori mellékhatása sok stimuláns gyógyszernek. Az ADHD-ban szenvedő emberek nehezebben nyugszanak meg éjjelente. Mivel a kialvatlanság megnöveli az ADHD tüneteit, ez egy kegyetlen ördögi körhöz vezet.
Ez a különleges olaj úgy tűnik alvássegítő tulajdonsággal is bír. Ugyanaz a tanulmány, amely a poszttraumás stressz zavaros kislány szorongását vizsgálta, kimutatta az alvás minőségének javulását is.
Kicsit paradox módon ez az olaj a túlságos napközbeni álmosság ellenszere is lehet. Ez egy érdekes opció lehet azoknak az ADHD-ban szenvedőknek akik alvási rendellenességgel és napközbeni fáradtsággal küzdenek.

ADHD, impulzivitás és gyógyszerfüggőség:
Sok ADHD-s felnőtt hajlamosabb a gyógyszerfüggőségre. Ez vonakodóvá teheti az egészségügyi dolgozókat, hogy addiktív stimuláns gyógyszereket írjanak fel. A gyógyszerfüggőség egy krónikusan visszatérő állapot, melyet a stresszre való érzékenység, megerősödött szorongás és megrendült impulzus irányítás jellemez. Kiemeltképp pedig ezek a tünetek hasonlítanak az ADHD bizonyos fajtáira is. Mindkét betegséget a dopaminhoz is kötötték.
Tanulmányok szerint az olaj egyik hatóanyaga “erősen szabályozza” a mezolimbikus dopaminrendszert.