Mi is a fájdalom?

Ezt a kérdést kifejezetten nehéz megválaszolni, mivel a fájdalom mindenkinek egy személyes, egyedi tapasztalat. A gondolatmenetben filozófiai magasságokig is eljuthatunk, ha a mentális és érzelmi fájdalmakról is beszélünk, ezért a továbbiakban maradunk a tiszta fizikai fájdalomérzet megmagyarázásánál.

Viszont még ebben a témában sem találunk egyértelmű választ. A tudomány még nem érti teljes mértékben a fájdalmat, és mivel mindannyian máshogy éljük meg, így csak az tudja leírni, hogy milyen érzés, akivel éppen történik. A fájdalmat nem lehet közvetlenül, pontosan lemérni, így a tudósok és az egészségügyi szakértők is a fájdalmat érzékelő személy leírására támaszkodnak, hogy meg tudják becsülni a súlyosságát.

Röviden, a fájdalom egy üzenet az agytól, mivel sérülést vagy valamilyen zavart érez. Ennek kiváltó oka lehet külső vagy belső is.

A fájdalom típusai

Általánosságban két kategóriáról beszélünk: vagy akut, vagy krónikus fájdalomról. Az akut fájdalom rövid ideig tart, és általában valamilyen veszélyt (valamilyen éles tárgy megérintése) vagy sérülést jelez. Amint a veszély elmúlik vagy a sérülés begyógyul, a fájdalom enyhül.

Krónikus fájdalomról akkor beszélünk, ha a fájdalomérzet 3 hónapnál tovább tart, így ilyenkor az életminőség romlásáról is beszélünk. Életünk bármely területére kiterjedhet legyen szó munkáról, mozgásról, érzelmi szorongásokról vagy akár párkapcsolati problémákról. A krónikus fájdalom általában egy mélyen meghúzódó probléma jele, és bizonyos esetekben nehezen gyógyítható.

A fájdalmak csoportosítása

A két fő kategórián kívül több különböző csoportokba rendezhetőek a különböző fájdalmak. Ezek a nociceptív, illetve a nem-nociceptív fájdalmak. A nociceptív fájdalmakon belül beszélhetünk szomatikus és zsigeri fájdalmakról, a nem-nociceptív kategóriába tartoznak a neuropátiás fájdalmak és a szimpatikus idegrendszert érintő fájdalmak (manapság komplex regionális fájdalom szindróma).

Nociceptív

Nociceptív fájdalomra hivatkozunk abban az esetben, ha bizonyos fájdalomreceptorokat egy túl erős, intenzív stimulus ér. Ezek a receptorok felelősek a sérült sejtek hőmérsékletének, rezgésének, megnyúlásának és különböző kémiai anyagokat való kibocsátásának a felügyeléséért.

Szomatikus fájdalom

A szomatikus fájdalom az egyik leggyakrabban előforduló mind közül, és a bőrben, izomban, ízületekben, csontokban és ínszalagokban megtalálható receptorok aktiválásának nyomán érezzük.
Ez a fájdalom jelzi továbbá az agynak, ha a testben valahol gyulladás üti fel a fejét.

Zsigeri Fájdalom

Zsigeri fájdalmat tehát bizonyos, belső szerveinkben megtalálható fájdalomreceptorok aktiválódásakor érzünk. Ezek érzékelnek feszülést, gyulladást, és oxigénmegvonást is.

Nem-nociceptív fájdalmak

Akkor beszélünk nem-nociceptív fájdalomról, ha a fájdalomérzet nem bizonyos receptorokból ered, hanem a központi idegrendszerből. Ez általában idegrendszeri sérülés miatt következik be, ami miatt pedig az idegek megtévesztő jeleket küldenek az agyba.

Neuropátiás Fájdalom

A neuropátiás fájdalom okozója rendszerint a gerincben található idegek becsípődése, vagy ha betegség miatti eltorzulás következik be a gerincben.


Szimpatikus idegrendszert érintő fájdalmak

Ez a fájdalom általában a végtagi lágyszövet törésétől vagy sérülésétől fordul elő. Az idegek megsérülnek, ami miatt téves jeleket küldenek az agyba, melyet az fájdalomként dolgoz fel. Nem bizonyos receptorok felelősek ezért a fájdalomért, hanem maga az ideg sérülése.

Látható hát, hogy rengetegféle fájdalom létezik, és mindegyik negatívan befolyásolja az elszenvedő életét. Hogy ez a különleges olaj miért segíthet ezeknek a fájdalmaknak az enyhítésében, a mai napig kutatják, de már valószínűsíthető, hogy bizonyos speciális körülmények játszhatnak közre. Egy valamiben viszont biztosak lehetünk: egyre több és több ember próbálja ki ezt a különleges olajat, így egyre több kutatásra van szükség, mégpedig minél hamarabb, hogy megtudjuk mi is folyik a háttérben!