A dohányzás egy globális járvány

Ha meg kellene tippelnie, melyik az a szokás, melyről a legtöbben le szeretnének szokni a világon, mit mondana? Mivel 1,1 milliárd ember dohányzik, nagyon valószínű, hogy azt mondaná – a cigarettázásról.

Egy nemdohányzó számára nehéz lehet megérteni, miért áldozná bárki az idejét, pénzét és egészségét egy olyan szokás „oltárán”, amely évente 8 millió emberéletet követel. A dohányzók számára viszont a cigarettától, vagyis pontosabban a dohányban található nikotintól való függés egy minden egyes nap megvívott harc.

Egyes becslések szerint a nikotin hasonlóan addiktív, mint a heroin, a kokain vagy épp az alkohol, így megbirkózni a vággyal, hogy reggelente rágyújtsanak nem kis feladat. A jó hír viszont az, hogy dohányzók világszerte le tudnak és le is szoktak szokni. Legtöbbször csak külső segítségre van szükségük, hogy meg tudják törni a már korábban berögzült szokásmintákat. Ez a fajta segítség több különböző formát is ölthet – csoportterápia, nikotintapaszok, e-cigaretták és előzetes vizsgálatok szerint, egy különleges olaj.

Hogy tud segíteni ez az olaj a dohányzásról való leszokásban?

Az ötlet, hogy segíthet a dohányzásról való leszokásban először egy 2013-as bevezető tanulmányban ütötte fel a fejét. Így, már hozzáértőbben, a kutatók tovább fáradoztak, hogy megítéljék a dohányzásra és általánosságban a függőségekre gyakorolt hatásait. Mielőtt nagyon előre szaladnánk, kezdjünk a 2013-ban publikált tanulmány eredményeivel.

A University College London kutatói egy kettős-vak placebo-irányított módszertant használva bírálták el, hogy vajon valóban hatásos eszköz-e a nikotinfüggőség elleni harcban. A 24 résztvevő dohányosból 12-nek az olaj hatóanyagát tartalmazó inhalátort, a másik felének placebo inhalátort adtak. A betegek azt az utasítást kapták, hogy bármikor rájuk törne a cigarettázási vágy, az inhalátort használják helyette.

Ezután egy héten át felírták és számolták, hogy hányszor gyújtott rá a két csoport. A placebo csoportban nem volt különbség abban, hogy hányszor szerettek volna rágyújtani. A másik csoportban viszont, a potenciálisan elszívott szál cigaretták száma 40%-kal csökkent. Az eredmények emellett „hosszantartó eredményességet is jelenthetnek”.

S míg ezek az eredmények bíztatóak, két kritikus tényezőt mindenképpen figyelembe kell venni. Először is: ez a tanulmány csupán egy héten át tartott. Általánosságban egy hónapig tart, mire a nikotinmegvonás tünetei teljesen eltűnnek (sóvárgás, depresszió, szorongás, ingerlékenység). A résztvevők létszáma hasonlóan fontos, jelen esetben ugyanis 24 embert hasonlított a tanulmány a világszerte 1,1 milliárd dohányzóhoz – ez a kutatás viszont kijárta az utat egyéb mélyebbre ható vizsgálatokhoz.

Mit mondanak más kutatások a nikotinfüggőség elleni hatékonyságáról?

Egy 2018-as tanulmány – szintén a University College Londontól más megközelítésből kezdett előzetes kutatásokba. Ezzel a tanulmánnyal a céljuk a dohányosok által tapasztalt, berögzült szokásminták, illetve a figyelmi elfogultság megtörése. Figyelmi elfogultságnak hívjuk azt, amikor a testünk események sorát köti össze jelek sorozatai alapján.

Például, sok dohányzó ember a reggeli kávé vagy tea mellé szívja el első cigarettáját. Aztán, ahogy telik az idő, az agyunk összeköti ezt a két cselekvést. Észre sem veszik a dohányzók, de ha meglátnak egy csésze kávét, az agyuk egyből cigaretta utáni sóvárgással reagál.

Ez a tanulmány abban különbözik az eredetitől, hogy számba veszi a háttérben lezajló hatékonyságért felelős folyamatokat. A kutatás szerint az olaj hatóanyaga azokat a neurokognitív folyamatokat célozza meg (azaz, azokat, amik az agyunkban folynak), amik a nikotinhoz köthetők.

A függőség: lehet hát ígéretet tenni?

A fentebbi tanulmányok eredményeit figyelembe véve, a számos állatokon folytatott kutatásokkal egyetemben, melyek mind az addikcióval való harcra összpontosítottak, az eredmények bíztatók.

A már megállapított szorongás-elleni hatásaival kombinálva (a szorongás egy kiemelkedő elvonási tünet), az olaj hatóanyaga a nikotinfüggőség elleni kezelés összes fontosabb ismérvét érinti. A szélesebb körű kutatások szükségessége ellenére is kimondható: A dohányzás egy szokás, amely nem tűnik el egyről a kettőre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint: „a dohányzók felével végez a szokás”. 550 millió haláleset lehetne könnyedén elkerülhető az intenzívebb kutatásokkal, akaraterővel és a jövőben – ezzel a különleges olajjal.