A lelki betegség nem egy személyes kudarc. Lehet, hogy ez egy bátor kijelentés, de egy világban, ahol az érzelmi stressz az úr, segít nekünk realizálni, hogy nem egyedül szenvedünk. Legyen az munka, magánélet, családi probléma vagy a szomszéd aki hajnalig üvölteti a zenéjét, a stressz elkerülhetetlen. Normál körülmények között a stressz hasznos és egészséges része mindennapjainknak, mely segít koncentrálni és ébernek maradni. Mikor azonban nem foglalkozunk a stresszel, egy fizikailag és lelkileg is elgyengítő állapotba kerülhetünk. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy a tudósok szerint milyen hatással lehet ez a különleges olaj a stressz okozta ekcémára, a stresszbetegség egyik fizikai tünetére.

A legtöbb esetben, ha stressz okozta betegségekről van szó, az a legnagyobb akadály, hogy beszéljünk róla. Akár egy orvosnak, pszichológusnak vagy egy barátnak, de nagyon fontos, hogy elmondjuk az érzéseinket.

A stressz kezelése nem mindig egyszerű, főleg akkor nem, ha elkezdi mind az elménket, mind a testünket befolyásolni. Szerencsére, a World Health Organization 2001-ben készült beszámolója kiemelte, hogy több lelki betegség is könnyedén elviselhető, kezelhető vagy megelőzhető egyszerű gyógyszerekkel és közösségi egészségügyi programokkal. Míg a kezelés egyszerűnek hangozhat, az egészségügyi szervezetek kihívása az, hogy nincs két egyforma esete a stressznek.

A stressz megértése és okai:

Nincs egy univerzális “egy méret jó mindenkire” megközelítés a stressz kezelésére vagy a kiváltó okaira. Az egyik embert lehet, hogy a munka növekvő mennyisége bestresszeli, míg másokat nem. A stressz oka emberenként eltérő. Fontos megjegyezni, hogy mindig legyünk őszinték magunkkal, és beszéljünk nyíltan arról, hogy mi vagy ki okozza a stresszt.

Lehet, hogy csak a stressz forrását kell megszüntetni, hogy újra minden sínen legyen. Ha nem megy, különböző lépéseket tehetünk a stressz kezelésének érdekében, pl. eljárhatunk edzeni, kipróbálhatunk különböző relaxációs technikákat (olvasás, jóga, meditáció), barátokkal vagy a családdal tölthetjük időnként, vagy foglalkozhatunk hobbinkkal. A sikeres stratégiák, még mindig, emberről emberre változnak. Gyakran az a legjobb, ha proaktívak vagyunk a stresszel kapcsolatban és nem várjuk meg amíg különböző lelki vagy fizikai problémákat okoz.

A stress és az ekcéma kapcsolata:

Sokat beszéltünk már a stresszről, de mit is csinál valójában a lelki stressz a testünkkel? Pszichológiailag, a hosszan tartó és kezelés nélküli stressz szorongáshoz, depresszióhoz és motiválatlansághoz vezethet, hogy csak egy pár tünetet nevezzünk meg. Fizikailag pedig fejfájásként, émelygő gyomorként, izomfeszültségként és bőrproblémákként is megjelenhet a stressz, pl. a cikk címét adó ekcémaként is.

Az ekcémát, vagy másik nevén az atópiás dermatitiszt általában túlműködő immunrendszer okozza. Egy belső vagy külső anyagra immunrendszerünk túlzott gyulladással válaszolhat. A végeredmény vörös, viszkető és fájdalmas bőrfoltok, melyek általában az arcon, könyökökön, térdeken, lábakon és bokákon jelennek meg. Sajnos nem tudjuk, hogy az immunrendszerünk miért viselkedik így, ezért az ekcéma jelenleg gyógyíthatatlan.

Amit megtehetünk azonban az az, hogy lecsökkentjük azoknak az anyagoknak a számát, amelyek miatt az immunrendszerünk túlteljesít. A száraz bőr, irritáló szerek, mint a sampon, a cigaretta füstje, különböző fémek és az étel allergének mind segíthetik az ekcéma kialakulását. Ha felismerjük a megfelelő okokat, nem nehéz egyesével kivonni őket az életünkből. Ez mind szép és jó, de most azon gondolkozik, hogy hogyan illik a stressz az ekcéma egyenletbe.

Annak ellenére, hogy kevés a kutatás, van bizonyíték miszerint a lelki stressz az ekcéma kiváltó oka is lehet. Egy több egyetem által végzett átfogó kutatás megállapította hogy a pszichológiai stressz jelentősen hozzájárul az atópiás dermatitiszhez az immunválaszra való direkt és indirekt hatásával. A tudósok azt is megállapították, hogy több kutatásra van szükség ahhoz, hogy kiderüljenek a pontos neurokután interakciók – hétköznapi nyelven ezek azok az interakciók, amik a különböző gének között történnek.

Kétségkívül fantasztikus hír, hogy kezdjük megérteni az ekcéma hátterében zajló folyamatokat, de mit kezdjen magával az a több millió ember akinek a fentebb leírt kiváltó okok nem ismertek vagy elkerülhetetlenek?

A megoldás egy különleges olaj és annak hatóanyaga – legalábbis egy La Clinica Terapeutica által kiadott tanulmány szerint. A tanulmány célja azt volt, hogy megvizsgálja ennek hatását komoly bőrbetegségeken.

Összesen 20 pácienst (ebből 5 atópiás dermatitisszel rendelkezett) kértek meg, hogy helyileg alkalmazzák a kenőcsöt napi kétszer három hónapon át. Bőr kiértékelésekből, klinikai kérdőívekből és képes bizonyítékok alapján a dúsított kenőcs kezelés jelentősen javította a bőr állapotát. A tanulmány azt is hozzátette: “a kezelési időszak alatt nem történt allergiás vagy irritáló reakció.”

Még mindig rengeteget kell tanulnunk az ekcéma háttér folyamatairól és a stresszel való kapcsolatáról. Ameddig több tanulmányra várunk arról, hogy milyen hatással van ez a hatóanyag az ekcémára, a korai eredmények biztatóak – egy olyan eredmény, amely kétségkívül tetszeni fog annak a több millió ekcémával élő embernek.